Свържете се с нас 0876 995 565 office@spring-care.com

Интервю за пътешествието на Диана Маринова в SMR

ВИЕТНАМ И КАМБОДЖА ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ – РАЗГОВОР С ЕДИН ПЪТЕШЕСТВЕНИК ПО ПРИЗВАНИЕ – ДИАНА МАРИНОВА

     
    Казват, че когато човек пътува, той открива нови светове и трупа впечатления за няколко живота. За днешния ни гост пътешествията не са просто хоби, а вдъхновение. За себе си тя казва, че е „авантюрист по душа и пътешественик по призвание“. За своите пътувания Диана Маринова разказва в прекрасни пътеписи, които споделя с нас – жадните за знания и приключения хора.
    Посещавала е много страни по света, но казва, че Азия е нейната голяма любов. Преди 11 години, тя осинови момиченце, което доведе със себе си от далечен Виетнам – малката Тин Ти Фам или „Любовта, която има право“.
    Днешният разговор ще бъде посветен на две екзотични страни – Виетнам и Кралство Камбоджа, до които тя е пътувала и може да ни разкаже любопитни неща.
    – Азия е една кристална магия на ума и на погледа. Там няма нищо притворно, нищо нагласено, няма театър, няма лъжи. Те могат да ти кажат, че нещо струва 10 долара, а то да струва 1, но това не е лъжа, а оцеляване. Поне аз така го разбирам. Азия е широко понятие, аз говоря за Мианмар, Лаос, Камбоджа, Виетнам, Бали. Това са едни постоянно усмихващи се народи. Това не може да се режисира. „Усмихвайте се на белите, за да им вземете парите!” – няма как да стане. Любовта при тях е мотото на живота им, както и ненамесата от състрадание. Когато проумееш всичко по правилния начин, не можеш да останеш същия. Защото ти знаеш, че каквото и да направиш сега, можеш веднага да изправиш тази кривина от кармата и да заживееш щастливо. Ти никога не се обричаш на нещастие, защото знаеш, че в твои ръце е да го промениш. Ти знаеш, че ако сега постъпваш и мислиш правилно, в другия живот ще си добре, както и обратното – ако не постъпваш правилно, ще платиш висока цена. От този респект по-голям няма. Азиатецът няма да открадне, защото знае, че в другия живот ще му бъде откраднато. Няма да те излъже, защото не иска да бъде лъган, няма да те нарани, защото не иска да бъде нараняван. Това е тяхната същност. Това е Будизмът. Всяка една религия в началото си минава през своята агресивна фаза, докато прозре, че силата е в несъпротивлението. Будизмът е на 5000г., Християнството на 2000г., а Мюсюлманството на 1500г. Те казват „Всички реки се вливат в Океана“. Пътят на своята избираш сам. Остави се и бъди спокоен, за теб има генерален план и каквото и да правиш, ти ще стигнеш до Океана – своята финална точка. Ако нещо не се получава, то има защо да е така, нещо се опитва да те спре. Бъди спокоен и не се ядосвай. Това научих аз – несъпротивлението. Това ми даде Азия!

    – Знаем, че сте били много пъти във Виетнам – има ли място там, което все още не сте посетили, а бихте искали да видите?

    – Това е необятна държава, в която често се връщам и винаги откривам нещо ново. Сигурна съм, че има места, които все още не съм посетила, но това е нормално. Как има хора, на които цял живот не им стига да обиколят България, камо ли да пътешестват в многократно по-големия Виетнам.

    –Казвали сте, че виетнамската кухня е много вкусна и здравословна. Има ли нещо, което строго я отличава от кухните на другите азиатски страни – (Напр. Япония, Китай…)?

    –Така е, не случайно е на трето място в света по тези критерии. Някои ястия имат вкус близък до нашия, докато в Япония и Китай е доста специфичен. Аз лично не консумирам месо и там се чувствам много добре.
 
  Capture34Capture55

 
B oнeзи дaлeчни вpeмeнa пo yлицитe нa виeтнaмcĸитe гpaдoвe нямaшe cвeтoфapи, пъpвитe бяxa внeceни oт Фpaнция, нo ĸoй ли ги cпaзвaшe?!? Bиeтнaм e Πepлaтa нa Индoĸитaй,  бившa фpeнcĸa ĸoлoния. Дъpжaвaтa имa бeзĸpaйнa плaжнa ивицa c бeли, ĸoпpинeни пяcъци (нaд 4500 ĸм), oт ĸoятo e ycвoeнa пoд 20% плaжнa ивицa. Πлaжoвeтe в Цeнтpaлeн Bиeтнaм ca нa 5-тo мяcтo в ĸлacaциятa нa Фopбc зa нaй-ĸpacиви плaжoвe в cвeтa, a мopcĸaтa xpaнa e вeлиĸoлeпнa. Имa ĸътчeтa нa нaшaтa плaнeтa, ĸoитo ca ĸaтo лaĸмyc зa xopaтa – или ce влюбвaш зa цял живoт или ги мaxaш oт cпиcъĸa „иcĸaм дa пoceтя oтнoвo“.

     – Какво бихте посъветвали хората, които имат желание да посетят тази страна?

   –Всеки пътешественик по душа трябва да обиколи не само Виетнам, а цяла Азия, като остави всички отрицателни емоции и настрои сетивата си за ново и различно усещане.

    – Все по-често чуваме за наложени глоби на туристи, които са нарушили дадено правило в конкретна държава, има ли нещо, за което трябва да внимаваме във Виетнам?

    – Нека не забравяме, че навсякъде по света сме гости. Трябва да се съобразяваме с местните порядки и да се стараем към по-добра култура на пътуване и пътешествие. 
 
   – Когато спазваме неписаните закони на етиката, сами ще усетим коя тема е обидна за местното население. В интернет има достатъчно информация и е добре да се информираме преди всяко пътуване или пътешествие. 

    – В това свое пътуване до Индокитай посещавате също и Кралство Камбоджа. Кои според Вас са местата, които задължително трябва да видим, ако отидем там?

    -При такова комбинирано пътуване, повече време определено отнема Виетнам, 2-3 дни в Камбоджа са достатъчни да се види най-доброто, а именно – храмовият комплекс Ангкор Ват, смятан за най-големият религиозен паметник в света, храмът Байон, Та Пром…

    –Ще споделите ли на нашите читатели няколко екзотични ястия, които сте опитали в Камбоджа?
 

    Ако трябва да определите само с една дума Кралство Камбоджа и неговия народ – коя ще бъде тя?

   -С една?… Прекрасно! …. За Камбоджа мога да говоря само със сърце. Затова ще се опитам да предам думите на камбоджанския скромен гид, с вечно усмихнати очи, казани ми на изпращане: „Благодаря, че дойдохте в Камбоджа, благодаря, че сте наши гости. Благодарение на вас, туристите, шофьорът ще има с какво да нахрани семейството си, аз също ще има какво да купя за моето семейство. Благодарение на вас, ние живеем!”. А пътешествие до Камбоджа, не е просто пътешествие – НЕ трябва да се квалифицира като такова. Това е пътешествие до друга възхитителна и причудлива планета – в буквален смисъл! 

    –Какви са Вашите наблюдения – има ли интерес от страна на българските туристи и пътешественици към дестинации като – Виетнам, Кралство Камбоджа и другите страни от региона?

     –Преди 20 години, когато за пръв път животът ме свърза с този свят бяха още нещо непознато и не звучаха примамливо на туристите, но сега е различно. Туризмът е развит, уникални хотелски бази, интересни места за посещение, разнообразие от турове. Bиeтнaм дъpжи нaд 10 cвeтoвни peĸopдa, cpeд ĸoитo зa нaй-дългaтa нaдмopcĸa въжeнa линия, cвъpзвaщa бpяг и ocтpoв, нaй-гoлямaтa пeщepa, oтĸpитa пpeди дeceтинa гoдини, в ĸoятo имa цeли yчacтъци oт джyнглaтa, a в нeя мoжe дa ce пoбepe нeбocтъpгaч, a пeщepнитe пepли ca c гoлeминa нa бeйзбoлнa тoпĸa, зaливът Xaлoнг Бeй, нoминиpaн зa eднo oт ceдeмтe пpиpoдни чyдeca нa cвeтa и oщe, и oщe…

     –Някои казват, че всяко пътешествие променя нещо у нас. Промениха ли Ви по някакъв начин тези две страни?

   –Премахнала съм от живота си злобата, завистта, злонамереността, които похабяват, състаряват, изтощават и амортизират душата и тялото. Това, което е мое, никой не може да ми го вземе и единственото, което мога да променям е себе си. Не се равнявай или сравнявай с никого. По-скоро бих казала – живей и мисли така, че да заслужиш щастлив живот!