ЛИЦЕТО НА ПУСТИНЯТА Е КРАСИВО И ОБИЧАЩО

ЕГИПЕТ, октомври 2020

Най-голямото изпитание за пътешественикa по душа е липсата на възможност да пътува, в случая на нашето време – поради вирусната епидемия.

Но…. винаги се намира, ако не врата, то пролука – такава се появи във възможността за екскурзия в Египет, една от малкото чисти и безопасни (поне относително) дестинации.

Екскурзия Египет, Кайро, Гиза, Свинкс

За няколко дни решението е взето, парите – преведени, куфарите стегнати, направен задължителният тест – 72 часа преди полет (за сметка на фирмата организатор, които поемат и втория тест при пристигане в България) и с група приятелки сме вече на аерогарата, на път за Хургада.

Октомври е чудесен избор за посещение на Египет – приятно топло време 30-32 градуса, великолепна морска вода – 27 градуса. Тук искам да кажа, че важи правилото за отличен подбор на хотел, важна предпоставка за спокойна и красива почивка.

Екскурзия Египет, хотел Хургада

Хотелът, който избрахме, беше в романтичен арабски стил, малки бутикови сгради сред море от зеленина – палми и красиво подрязани храсти, цветя, фонтани, на самия  бряг на Червено море. От кея на плажа можеше спокойно да се наблюдават пасажи с очарователни шарени рибки, унесени в тяхния си танц сред червени и бели корали.

Предприети бяха стриктни мерки за хигиена – дезинфекция, буквално нон стоп, дори на шезлонгите и на всеки стол в ресторанта, препарат за дезинфекция – навсякъде, обслужващ персонал – с маски, храната, в изобилна блок маса обезопасена на 50-60 см с въже, зад което стоят няколко сервитьори с маски и ръкавици, които сипват желаното ястие и т.н…

Екскурзия Египет, хотел Хургада

Голям късмет е да попаднеш, като турист, на добри гидове. А, нашите в Египет, Стоян и Стефан, си бяха направо енциклопедии, въоръжени с информация – историческа, митове, легенди, факти, красиви истории, поднесени по увлекателен начин. За трети път съм на екскурзия в Египет като турист, но за пръв път научих толкова много интересни, ама много интересни неща. Пътят от Хургада до Кайро е дълъг 6 часа, но поне половината време минава неусетно, картините от древността оживяват в интересните разкази на гидовете.

Пътят от Хургада до Кайро, екскурзия Египет

В Египет може да се запълни всеки ден с някаква интересна екскурзия, но времето ограничи избора ни до едновни турове до Луксор и Карнак, лодка по река Нил; до Кайро – историческия музей и пирамидите в Гиза; а третият ден беше посветен на сафари в Сахара – много приключенско, зареждащо с адреналин и емоции, красотата на пустинята, мираж, бедуини, камили, залез, суфистки танц, пълна луна, ATV-та, оф-роуд изпитания за слаби нерви и всичко необходимо за повдигане на настроението, а това, както знаем е важно и за имунитета (нали до него допират  всички ежедневни усилия в тази тегава ковид обстановка)

Едновни турове до Луксор и Карнак, екскурзия Египет

Лодка по река Нил, екскурзия Египет

До Кайро – историческия музей и пирамидите в Гиза, екскурзия Египет

Сафари в Сахара, екскурзия Египет

Удивителна страна е Египет, респектира с мащабността на всичко, което е създадено в отминалите хилядолетия. И най-големият скептик няма как да не се преклони пред творческия гений на древните, създали толкова фина красота, разкош, изумителни архитектурни постижения, удивителни по размери и непреходност.

Екскурзия Египет

Топло, кристално море с красив подводен свят, отличен хотел, няколко исторически тура, зареждаща емоция в пустинята, добра храна, мохито, слънце, знания и мъдрост, весели приятели – това получих за седмица в Египет, а истината е, че точно от това имах и нужда!

…”- Пустинята е хубава – каза малкият принц – защото крие някъде кладенец”…

Снимки и текст: Диана Маринова

Екскурзия Египет

*Никаква част от този пътепис, както и авторските снимки към него не могат да бъдат възпроизвеждани или копирани под каквато и да е форма и по какъвто и да е начин без изричното разрешение на автора Диана Маринова /собственик и управител на Spring Care Exotic Tours/